СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 14:49

Рівняни напрацювали пропозиції щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації

Представники Київської, Рівненської, Житомирської, Чернігівської та Черкаської областей  на окремих локаціях  у форматі Світового кафе напрацювали  детальну оцінку ризиків та можливостей, які можуть принести зміни до Конституції в частині децентралізації.

На публічному обговоренні були розглянуті наступні гострі питання –  Розділення повноважень між Державою та ОМС; Формат партнерства і взаємодії між Державою та ОМС; Фінансовий захист ОМС; Статуси мера і депутата; Система місцевих органів державної виконавчої влади; Нагляд та інші.

Василь Курилас, консультант з правових питань Проєкту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ- «Збалансованість та сталість Державної системи управління полягає  в закріпленні Конституції  правового механізму контролю та оцінки ефективності  при здійсненні повноважень ОМС, дворівневої системи адміністративно-територіального устрою, фінансових гарантій делегованих повноважень, закріплення чіткої відповідальності ОМС та ОВВ» – наголосив Василь Курилас.

Олександр Данильчук – голова Рівненської обласної ради – “Тема змін до Конституції України в частині децентралізації – досить гаряча. Донедавна обласні ради були посередниками між громадами та керівництвом держави. Зокрема, коли працювали над Перспективними планами територій. Сьогодні нас позбавили цих повноважень. Тож на цьому етапі дуже важливо, щоб на таких зустрічах чули голос громад, передусім тих, які першими розпочали децентралізацію. Бо в них є певний досвід, зауваження та бачення цих змін,” – наголошує голова обласної ради Олександр Данильчук.

Перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк, зокрема, зауважив, що українське суспільство переважно насторожено ставиться до реформи. Більше того, існує певний відсоток недовіри до успішності задекларованих змін. “Сьогодні держава повинна забезпечити фінансові гарантії новоствореним громадам, тобто дати чіткі фінансові правила гри для тих, хто об’єднався та найближчим часом об’єднається. Без зрозумілої фінансової політики відносно ОТГ буде складно завершити децентралізацію вчасно та успішно”, – вважає Сергій Свисталюк.

Алла Карпюк голова Великоомелянської ОТГ  – «Такі заходи потрібно проводити, це спілкування між органами місцевого самоврядування  і влади, ми маємо можливість почути думки  щодо  напрямків роботи ОМС по відношенню до державної влади. Серед напрацювань, які ми сьогодні зробили важливі – закріплення податкової системи,  врегулювання місцевих  податків ОМС. Водночас важливе питання – це дворівнева  система адміністративно-територіального устрою.

По завершенню роботи представники робочих груп запропонували свої зміни до Конституції та обрали делегатів на підсумкову зустріч для обговорення змін у частині децентралізації у Києві 10 березня 2020 року.

Повідомляє Офіс реформ Рівненського РВ АМУ