СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 13:49

На Рівненщині правоохоронці радилися як протидіяти насильству стосовно дітей

Захист прав неповнолітніх, які потрапили у конфлікт із законом або стали потерпілими (жертвами) від кримінальних правопорушень, є одним із основних завдань у діяльності правоохоронних органів та влади.

Останнім часом набули поширення факти жорстокого поводження з дітьми, шантаж, примус до протиправних дій, приниження їх людської гідності.

Проведений моніторинг причин і умов цього явища засвідчив, що найбільш вразлива аудиторія – діти від 13 до 17 років, які не отримують достатньої уваги від батьків та в яких є проблеми у спілкуванні з рідними та однолітками. Такі діти більшість вільного часу проводять в мережі Інтернет, де часто розміщуються нагнітаючі матеріали, що негативно впливає на підсвідомість підлітків.

У зв’язку з чим, керівництвом прокуратури області 13.02.2020 проведено робочу нараду за участю керівників Служби у справах дітей та Національної поліції Рівненщини, на якій обговорено питання стану протидії негативним проявам серед неповнолітніх, їх соціального захисту, забезпечення ефективного попередження негативних явищ в учнівському середовищі, протиправної поведінки, агресії, насильства над ними, а також попередження дитячої бездоглядності, яка зумовлює ризик подальшого втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

Як відзначили учасники наради, стан підліткової злочинності завжди викликає занепокоєність, а негативні тенденції до росту рівня злочинності серед неповнолітніх та збільшення фактів насильства над дітьми на Рівненщині обумовили необхідність проведення заходу в такому форматі задля пошуку нових та ефективних засобів для її попередження.

За наслідками наради розроблено заходи, спрямовані на подолання негативних проявів у підлітковому середовищі.