СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 10:54

На Рівненщині зберігаються малосприятливі погодні умови для перезимівлі озимих сільськогосподарських культур

Внаслідок того, що в більшості днів січня «плюсові» температури в денні години змінювалися «від’ємними» в нічні, перезимівля озимих культур відбувалась переважно за малосприятливих агрометеорологічних умов. Такий нестійкий і нехарактерний для зими температурний режим призводив до значного зниження морозостійкості зимуючих культур і викликав велику ймовірність того, що рослини після перезимівлі будуть значно ослабленими.

Сніговий покрив на полях з озиминою утворювався в окремі дні і характеризувався як нестійкий. На більшій частині території області його середня висота за результатами снігомірних зйомок не перевищувала 0,3-1,0 см. На останній день місяця снігу на спостережних полях не було по всій території області.

Промерзання ґрунту на ділянках з озимими зерновими культурами спостерігалося в окремі дні місяця. Станом на 31 січня по всій території області ґрунт повністю відтанув. Найбільша глибина промерзання ґрунту складала 9 см на півночі та 5-6 см на решті території і була відмічена вкінці другої-на початку третьої декади місяця.

Мінімальна температура ґрунту на глибині 3см (глибина залягання вузла кущіння) знижувалась до значень 0-1º морозу. Такі температури виявились значно вищими розрахункових критичних температур вимерзання, які протягом місяця для озимого жита у фазі «3-й листок» та озимої пшениці у фазі «3-й листок» становили 14° морозу.

Посіви сільськогосподарських культур протягом місяця знаходились у фазі зимового спокою.
Одним із видів спостережень та робіт сектору агрометеорології Рівненського ЦГМ у зимовий період є визначення життєздатності озимих зернових культур, озимого ріпаку та багаторічних зернобобових трав.

25 січня 2020 р. агрометеорологи метеостанцій області здійснили відбір зразків посівів культур для відрощування монолітним способом. Аналіз результатів відрощування показав, що пошкоджених рослин у зразках озимого жита північних районів, озимої пшениці центральних районів, озимої пшениці, озимого ріпаку та люцерни південних районів області не було виявлено.

В більшості днів зимового періоду на території Рівненської області зберігалися малосприятливі погодні умови для перезимівлі озимих сільськогосподарських культур. Однак нестійкий і нехарактерний для першої половини зими температурний режим призводив до значного зниження морозостійкості зимуючих культур і викликав велику ймовірність того, що рослини після перезимівлі будуть значно ослабленими.

Сектор агрометеорології Рівненського ЦГМ