СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 2:50

Рівняни готові до радикальних дій, аби не допустити будівництва заводу «Кроноспан»

Рівняни та мешканці навколишніх населених пунктів готові до радикальних дій, аби не допустити будівництва у селі Городок, що за декілька кілометрів від Рівного заводу «Кроноспан». Про це сьогодні йшлося під час засідання тимчасової комісії Рівнеради.

Відомо, що наразі дирекція майбутнього заводу вже риє котлован та проводить підготовчі роботи.

Однак, проти такого сусідства виступає більшість громади села Городок, та все більше й більше рівнян. Люди кажуть, що завод-гігант небезпечний для їх життя та здоров’я, а також загрожує вирубкою лісу.

Найбільше питань, під час сьогоднішнього засідання тимчасової комісії виникло до оприлюдненого компанією-інвестором звіту, в якому зазначалися прогнозовані показники забруднення навколишнього середовища.

«Пропоную продовжити термін надання зауважень, бо на разі вони приймаються тільки до 15 січня. А в мене їх достатньо. Покладаючись тільки на теоретичні розрахунки, надані «Кроноспаном» у їхньому звіті, вже можу сказати про перевищення доз забруднення по вулиці Штангеля в Городку. Є питання й до самих розрахунків прогнозованого забруднення навколишнього середовища – вони були проведені некоректно. Насамперед фонові концентрації – вони чомусь орієнтовані на місто Рівне, а не на Городок, тому що на території останнього ніхто не вивчав медико-екологічної ситуації. Зараз «Кроноспан» ще не працює, а ми вже маємо перевищення гранично допустимих норм концентрації шкідливих речовин в повітрі по ряду речовин – вище порогу в 0,5. Натомість завод дає перевищення цих же речовин – прогнозоване – до 0,6 – 0,7. Це вже неправда, тому що ми вже маємо перевищення і воно зросте значно більше, ніж на 0,1», – зазначив керівник Рівненського лабораторного центру, епідеміолог Роман Сафонов.

В свою чергу, представники ТОВ «Технопривід Інвест Груп» (власника «Кроноспану» – від ред.) підняли питання про грошову компенсацію жителям Городка за шкоду їхньому здоров’ю. Однак проти категорично виступили присутні мешканці села.

«Нам не потрібна компенсація. Ми повмираємо всі від цих викидів. Рівне теж зачепить. У нас з однієї сторони «Азот» – нам цього достатньо. Ви нас повністю знищите. Тут говорите за фільтри. Та вас же вигнали з Німеччини і з Ізраїлю! Цей завод переносять до нас з Німеччини. Нас душать. У нас і так за статистикою найбільша захворюваність на рак в області», – кричали люди.

Представники громади також зазначили, що готові навіть до радикальних дій, аби не допустити заводу «Кроноспан».

«Біля заводу на відстані 5 – 150 метрів живуть люди в хатах. Всі, та й інші жителі вулиць, – проти будівництва заводу. Городок і так забруднений ливарним і бетонним заводами, які уже не працюють. Громада не дасть будувати цей завод. Ми готові до радикальних дій», – підкреслив  голова ініціативної групи Городка Андрій Овсійчук.

Наразі ж, на тимчасовій комісії депутати вирішили зробити декілька запитів у різноманітні органи влади щодо законності будівництва «Кроноспану» і його шкідливості для громади і навколишнього середовища.