СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 14:13

Інспектори праці Рівного відвідали майже 600 суб’єктів господарювання

Роботу інспекторів праці Рівного проаналізувала головний державний інспектор сектору нагляду Управління Держпраці у Рівненській області Людмила Поліщук.

Відповідно до вимог Порядку, затвердженого постановою КМУ № 823, фахівець здійснила нагляд за виконанням інспекторами праці Рівненської міськради повноважень, визначених частиною третьою статті 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та частиною другою статті 259 Кодексу законів про працю України.

За даними наглядового аналізу з початку 2019 року інспектори праці Рівного провели 5 заходів державного контролю за додержанням законодавства про працю. Інспекційні відвідування інспектори праці Рівненської міської ради проводили з підстав, визначених п. 5 Порядку 1 та Порядку 2, а саме:
за інформацією Пенсійного Фонду про роботодавців:
– які нараховують заробітну плату 30 і більше відсоткам працівників менше мінімальної та роботодавців,
– в яких 30 і більше відсотків фізичних осіб працюють на умовах цивільно-правових договорів.
В період з 14.05.2019 по вересень 2019 року інспекційні та інформаційні відвідування інспекторами праці Рівненської міської ради не проводилися, у зв’язку з визнанням Шостим апеляційним адміністративним судом 14 травня 2019 р. нечинною постанову КМУ від 26 квітня 2017 р. № 295 “Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.
Разом з тим, фахівець Управління Держпраці звернула увагу на надане органу контролю право здійснювати інспекційні відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин на підставі рішення керівника, прийнятого за результатами аналізу інформації, отриманої із засобів масової інформації, інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством, та джерел зазначених у пунктах 1, 2, 4-7 Порядку 1 та Порядку 2. Однак, за рішенням керівника органу жодного заходу контролю (інспекційного відвідування) не проводилось. Зазначені рішення керівника відсутні.
В частині застосування фінансових санкцій за порушення трудового законодавства рішення щодо розгляду справи про накладання штрафу уповноваженою посадовою особою Рівненської міської ради приймалося відповідно до Порядку накладання штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 року №509 в термін, що не перевищує10 днів з дати складання акту. Постанови про накладання штрафу не окаржувалися. Штрафи сплачувалися в добровільному порядку.
Для забезпечення об’єкта відвідування та його працівників інформацією та консультаціями щодо законодавства інспектори праці Рівненської міської ради здійснили 41 інформаційне відвідування з повідомною реєстрацією. Крім того, провели інформаційно-роз’яснювальну роботу серед 417 фізичних осіб – підприємців та 159 юридичних осіб.

Довідка.
Статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад належать здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством та накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством.
Відповідно до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295 (далі – Порядок 1) та Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 823 (далі – Порядок 2) інспектори праці Рівненської міської ради здійснюють державний контроль за додержанням законодавства про працю з питань:
– своєчасної та у повному обсязі оплати праці;
– додержання мінімальних гарантій в оплаті праці;
– оформлення трудових відносин.