СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 14:33

На Рівненщині три райони хочуть об’єднатися в один

У Гощі відбулася Панельна дискусія щодо обговорення питань розвитку селища у різних сферах, однак усі вони переплітаються та об’єднують навколо себе сусідів. Зокрема на дискусію щодо трьох тем запросили науковців з Тернополя, представників Корця та Острога, фахівців з питань децентралізації та розвитку громад, місцевих підприємців та представників середнього бізнесу, до дискусії приєдналися і громадські активісти.

Голова Гощанської селищної ради Микола Панчук зазначив – «Сьогодні ми піднімаємо актуальні теми не лише для Гощі, а й для навколишній громад, сіл, містечок та селищ. У чомусь вони нас вже випередили – тому можуть поділитися досвідом, наприклад щодо об’єднання громад на прикладі Бугринської ОТГ. Але є питання важливі для усіх – сміття. Сьогодні його просто викидають на полігони та сміттєзвалища, однак ми хочемо щоб запрацювала переробка та сортування, для цього хочемо об’єднати зусилля та створити робочу групу разом з сусідами – громадами Гощанського, Корецького та Острозького районів. Турбує нас і адміністративна реформа. Ми хочемо підняти питання щодо створення ще одного району на Рівненщині на базі наших трьох районів. Тому пропонуємо усім не байдужим приєднатися до наших ініціатив» – розповів Микола Панчук у своїй вітальній промові.

У першій панельні дискусії учасники обговорили питання ресурсного потенціалу громади, вирішували як відновити дебет людей, ведення бізнесу у новому форматі громади, покращення для мешканців, унікальність регіону, усі плюси та мінуси об’єднання, перспективи розвитку в майбутньому. Розповіли про прозорий бізнес, створення нових робочих місць і про розвиткові проекти. Місцевий підприємець Сергій Пастушок презентував своє бачення проблеми та її вирішення у цьому питанні. Він впевнений – навіть у маленькій громаді людину потрібно робити щасливою. Потрібно продукувати культурний розвиток населення. І коли це зрозуміють усі – тоді молодь захоче залишитись у громаді і розвивати її під себе.

У другій частині зустрічі підняли питання екології –«Сміттєзвалище: екологічна катастрофа чи можливість?» Учасники розповіли про своє бачення вирішення даної проблеми, зійшлися на тому що об’єднуватися потрібно усім сусідам, вчити дітей та молодь сортуванню сміття та варто таки прискорити прийняття закону про сміття. А місцева влада може вже і сьогодні забезпечити контейнери для роздільного збору сміття та його вивезення.

Гоща «5 район» – обґрунтована амбіція чи хибний крок? – таку назву отримала остання тема дискусії. Микола Панчук переконаний – варто подумати про створення окремого району об’єднавши Корецький, Гощанський та Острозький райони. Сусіди також підтримують таку ініціативу.

Консультант з правових питань Проєкту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ Василь Курилас пояснив, як відбулося планування на Рівненщині утворення трьох районів – на основі створення трьох госпітальних округів – Рівненського, Дубенського та Сарненського. Відтак у ймовірному майбутньому плані адміністративної реформи – Корецький, Гощанський та Острозький райони – віднесені до Рівненського району. Але це ще не остаточно – зауважив Василь Курилас. Можливо райони створять за виборчою системою. Тоді тут дійсно буде окремий район.

Повідомляє Офіс реформ Проєкту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ