СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 2:08

У Рівному розповіли про зміни до ЗНО

Про зміни, що стосуються зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році, розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк під час прес-конференції у Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

«Багатьох цікавить, чи позначиться на ЗНО зміна правопису. Оскільки зміни до правопису внесені цього року, і на їхню  імплементацію дано 5 років, протягом цього часу дитина в тестових завданнях з української мови і літератури може виконувати завдання і за старим, і за новим правописом. Це не буде помилкою ні в творі, який вона буде писати, ні в тестових завданнях», – розповіла Лариса Середяк.

МОН прийняло всі необхідні документи для проведення ЗНО у 2020 році. Кожен його учасник має змогу скласти тест не більше, ніж з 4 предметів. Результати ЗНО з трьох предметів: з української мови і літератури, з математики або історії України та третього предмета (із переліку предметів ЗНО) за вибором випускників та учнів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020 році,  зараховуватимуть як результати державної підсумкової атестації (ДПА).

При вступі на навчання у заклади вищої освіти України абітурієнти зможуть подати Сертифікат ЗНО 2017, 2018, 2019 та 2020 років. Окрім результатів ЗНО з іноземних мов, які прийматимуть до розгляду лише у Сертифікатах 2018, 2019, 2020 років.

Мінімальний прохідний бал на бюджет – 125. Для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» з другого та третього конкурсних предметів прохідний поріг – 150 балів. Для тих, хто хоче навчатись за спеціальностями «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини» потрібно набрати не менше 140 балів.

Охочі можуть потренуватись у безкоштовному онлайн тестуванні за посиланням www.lv.testportal.gov.ua

«Час проходить дуже швидко. Тому хочу закликати випускників завчасно робити усвідомлений вибір. Одинадцятикласники вже зараз мають визначитись, на які спеціальності вступати, і відповідно до цього обрати предмети для зовнішнього незалежного оцінювання», – зауважив начальник управління освіти і науки РОДА Григорій Таргонський.

Варто також зазначити, що подання документів для участі у ЗНО відбуватиметься із 3 лютого до 17 березня 2020 року. Основна сесія пройде з 21 травня по 16 червня, додаткова – з 25 червня по 17 липня 2020 року.