СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 13:31

У Рівненському військовому госпіталі лікують за європейською методикою

Рівненський військовий госпіталь є одним із найкращих медичних лікувальних закладів Міноборони західного регіону.
Тут постійно впроваджують новації для якнайшвидшого одужання пацієнтів. Нещодавно за участю провідних військових хірургів тут проведено першу успішну операцію з повного відновлення трубчастої кістки на нозі.
Після операції минуло кілька місяців і пацієнт не тільки пересувається самостійно, а й забув про постійні болі, дискомфорт та решту факторів своєї травми. Раніше в подібних випадках використовували апарати Єлізарова, які хворі носили по пів року – рік, їх треба було постійно підкручувати на руках чи ногах. Зараз за допомогою новітніх матеріалів, європейської методики вирощується своя кістка на нозі.
У військовому госпіталі було проведено хірургічну обробку та закладено спеціальний кістковий цемент з антибіотиком, вирощено мембрану навколо кістки. Цей процес тривав від двох до чотирьох тижнів, потім цемент забирали, а новий синтетичний матеріал, змішаний з аутокісткою, перетворився на повноцінну кісткову тканину.
Важливо, що відторгнення організмом чужорідних предметів взагалі не було. Якщо раніше хворий з таким діагнозом через чотири – п’ять місяців тільки починав наступати на ногу, то зараз за півтора – два місяці вже зміг самостійно ходити, а за шість – вісім місяців – сформовано повністю суцільну кістку, з якою пацієнт повністю повернувся до повноцінного життя. За цей час ніяких побічних ефектів не було. Він нормально ходить та почувається добре.
Також рівненські військові хірурги розпочали проводити новий вид ортопедичних операційзаміну суглобів на штучні. Такі маніпуляції проводять у випадку третього, четвертого ступеня артрозу, коли у хворого руйнується голівка стегнової кістки, рухи людини обмежені через постійні болі.
Тут встановлюють кульшові суглоби, вже в найближчій перспективі планують робити й колінні. Це стосуватиметься встановлення однополюсних та двополюсних протезів, тазових та стегнових компонентів.
Як зазначив заступник начальника Рівненського військового госпіталю з медичної частини хірург-травматолог вищої категорії підполковник медичної служби Тарас Скрига, впродовж двох років тут з’явилося шість молодих хірургів. Кожен із них має досвід бойових дій на сході України та продовжує нарощувати свій професійний рівень під час проведення спільних операцій з провідними хірургами закладу. Прикладом такої роботи являється нещодавно успішно проведена операція з розділення злук тонкого кишечника та усунення непрохідності. Під час операції хірурги зробили два маленьких проколи, та в подальшому всі маніпуляції здійснювали, дивлячись на екран.