СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 9:03

Головний тренер рівненського «Вереса» розповів про війну на Сході України (+ВІДЕО)

Екс-голкіпер донецького Шахтаря, а нині – головний тренер рівненського «Вереса» Юрій Вірт розповів свої враження від початку війни на сході нашої країни, переїзд із Донецька та висловив подив, чому цю ситуацію не зупинили на початковій стадії.

За словами Вірта, війна на Донбасі змусила його по-новому будувати життя. Про це спеціаліст розповів у інтерв’ю Sport Arena TV.

«Все, що було залишили там. Не тільки я, а ще багато людей. Виїхав у 2014 році, з тих часів я там не був. І не збираюсь. Переїхали і спочатку пів-року жили біля Києва, бо команда тут базувалась в Ірпіні. Потім потрібно було визначатись, дітей до школи віддавати. Вирішили повернутись до Львова. І життя по-новому. Побудував будинок. Говорять: Чому ж ти це раніше не зробив? А хто ж знав, що Україна буде воювати?», — відзначив Вірт.

На думку колишнього воротаря, війну можна було зупинити у початковій фазі.

«Я бачив у Донецьку цю фазу, як все починалось. Я жив у центрі, і все відбувалось саме там. Там, коли захватили міську раду, я не знаю, скільки було загарбників, але 90-95% — це були алкоголіки, наркомани, — розповів Вірт. — Я ходив по центру, і бачив, як вони шукали, де випити. Я думаю, якби приїхав спецзагін, то через 5 хвилин все це закінчилось би. Я не розумію, чого це не зробили. Я приїхав у магазин, там стоять чоловік 30 омонівців, з щитами, касками, і проти них йдуть чоловік 500 бойовиків, сєпарів. Що можуть зробити 30 чоловік зі щитами та касками? Нічого. Де автомати, де воно все було? Я думаю, що просто не захотіли це зупиняти».

«Жодних би проблем не було, розігнали б усіх за 5-10 хвилин. Може думали, що не дійде до війни? Може, думали, що пошумимо, пошумимо, як Майдан у Києві, і закінчиться? Але через два тижні закінчили чемпіонат, вилітали на море, я побачив БТР, і зрозумів, що це вже не жарти… Почали захоплювати будівлі, стояли снайпери, бачив людей кавказької національності. Ми сіли в літак, полетіли в Туреччину на море, і через дві дні нам сказали, що аеропорт…. Що вже все почалось…».

Як відзначив Вірт, були люди, які ладні були загасити війну на самому її початку.

«Є президент, він же відповідає за країну. Я, люди на місцях, вони ж все це бачили. Могли зупинити, це ж не проблема. У Дніпропетровську зупинили ж, у Харкові не допустили. У тій самій Одесі також. Я не знаю, чому так. Точно знаю, що були люди, які могли зупинити це. І не потрібно було якихось супер зусиль. Тому що, коли все це зароджувалось — можна було все вирізати під самий корінь. Так само, як траву — могли цих всіх сєпарів вирізати», — заявив Вірт.