СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 10:34

Рівненська АЕС дотримується вимог ядерної та радіаційної безпеки

З 7 по 11 жовтня на майданчику Рівненської АЕС працювала комісія Держатомрегулювання України з плановою комплексною перевіркою дотримання вимог ядерної безпеки та захищеності.

Комісію, до складу якої увійшли державні інспектори Держатомрегулювання України, очолив заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – начальник відділу ліцензування діючих ядерних установок – державний інспектор Валерій Бугай.

В рамках інспекційного обстеження на РАЕС перевірялись виконання вимог, зазначених в ліцензії на експлуатацію ядерних установок на майданчику РАЕС та окремих дозволах на пуск енергоблоків після планово-попереджувальних ремонтів (ППР) з перевантаженням ядерного палива, виконання приписів попередніх інспекційних перевірок; дотримання вимог ядерної та радіаційної безпеки при впровадженні заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій; використання досвіду експлуатації, організація розслідувань порушень в роботі на цеховому та станційному рівнях, стан радіаційної безпеки і радіаційного захисту та системи поводження з радіоактивними відходами, а також стан системи фізичного захисту.

«Робота комісії, яка працювала на РАЕС впродовж тижня, більшою мірою полягала у роботі із документацією, проте відбулись і обходи у зонах суворого радіаційного контролю енергоблоків №№3,4, резервній дизель-електричній станції, де нині тривають роботи з модернізації системи управління. Хотілося б зазначити, що у ході перевірки персонал підприємства відкрито та оперативно надавав інформацію. Члени комісії дійшли висновку, що під час експлуатації енергоблоків Рівненська АЕС дотримується вимог, правил та стандартів ядерної та радіаційної безпеки. Головному інженеру – першому заступнику генерального директора електростанції передано відповідний акт, в якому відображено результати перевірки, зазначено позитивні практики, а також певні рекомендації. Керівництвом РАЕС прийнято усі надані рекомендації, невдовзі будуть розроблені відповідні заходи щодо їх реалізації», – підсумував Валерій Бугай.