СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 9:08

S&P Investment: «Сподівання на «життя по-новому» для українського бізнесу після перемоги Володимира Зеленського не виправдалися»

Після президентських та парламентських перегонів були сподівання, що в українського бізнесу «життя по-новому» нарешті справді стане легшим. Однак за кілька минулих місяців у потужних інвесторів в Україні труднощів не поменшало, а в декого навпаки, виникли масштабні проблеми.

Останнім часом великий бізнес зіткнувся зі значним збільшенням кількості кримінальних справ як у сегменті податків, так і в антимонопольних, екологічних та інших сегментах.

Органи СБУ, прокуратури, а також ГПУ й НАБУ значно активізувалися. Тож спектр «питань», які виникають у бізнесу, став настільки широкий, що простежити певну їх систему дуже складно. З великою ймовірністю можна стверджувати лише одне: проблеми виникають насамперед у доволі крупних компаній, які активно інвестують в Україну.

Ідеться про кримінальні справи за фактами заподіяння збитків державі, ухилення від сплати податків, фіктивного підприємництва, перевищення службових повноважень, привласнення та розтрати майна шляхом зловживання службовим становищем, порушення правил екологічної безпеки, псування земель, забруднення атмосфери, порушення правил охорони вод — і це тільки частина напрямів, по яких держава інкримінує злочини крупному вітчизняному та іноземному бізнесу.

Однак, як показує наш досвід, на практиці доказова частина в схожих кримінальних справах, відкритих стосовно наших клієнтів, переважно дуже слабка. Та попри це, бізнес-радникам доводиться здійснювати величезну роботу, щоб довести відсутність факту злочину, припинити кримінальне переслідування й відновити репутацію компанії та її керівників.

Упродовж такого переслідування бізнес потерпає від безлічі слідчих дій, які проводяться в рамках порушених кримінальних справ, — обшуків, вилучення документів й офісної техніки, розкриття банківської таємниці, арештів активів і майна, безкінечних допитів керівництва, працівників і контрагентів. Усе це завершується негласними діями — прослуховуванням і записом телефонних розмов, зняттям інформації з серверів телефонних компаній, стеженням тощо. Крім того, вся бізнес-спільнота активно стежить за «розвитком подій» стосовно таких компаній, адже після кожної гучної слідчої дії — будь-то обшук, огляд — з’являється відповідна інформація у ЗМІ. А отже, ще одним питанням для бізнесу, який перебуває в конфлікті, постає відновлення репутації та спростування наклепів й оприлюднення своєї позиції в публічних ЗМІ.

Цікаво, що досить багато з кримінальних справ, слідчі дії по яких були активізовані останнім часом, були порушені ще за часів попередньої влади. Треба також пом’ятати, що в чинному законодавстві не передбачено термінів кримінального досудового розслідування, якщо кримінальна справа була відкрита ще до 15 березня 2018 року та по ній не пред’явлено підозру. І така кримінальна справа може тягнутися роками, упродовж яких можна здійснювати будь-які слідчі дії. Що й відбувається сьогодні. Обмеження термінів досудового розслідування, які набули чинності 15.03.2018 року, стосуються тільки тих кримінальних справ, що були відкриті після наведеної дати. Отже, якщо кримінальну справу було порушено до 15.03.2018, про якісь терміни досудового розслідування можна забути. Навіть більше: у нашій практиці ми стикалися з випадками, коли правоохоронці, намагаючись будь-що зберегти невизначені строки слідчих дій, знаходили стару справу, порушену ще за царя Гороха, змінювали фабулу, залучали нові сторони і — готово, термінів немає! Також необхідно пам’ятати, що в 95% випадків суди задовольняють будь-які клопотання правоохоронних органів, які подаються до суду, а це клопотання про тимчасові доступи, обшуки, арешти рахунків та майна, зняття банківської таємниці, негласні слідчі дії (включаючи прослуховування) тощо. Тому особа або компанія, щодо якої проводяться слідчі дії, майже впродовж усього досудового розслідування фактично не має прав, а також не може об’єктивно довести та подати докази своєї невинуватості.

Тобто подати докази можна, але правоохоронні органи просто не приймають такі документи фізично. За чинним кримінально-процесуальним законодавством особа, щодо якої здійснюються слідчі дії, найчастіше не має офіційного статусу в справі до моменту пред’явлення підозри, а отже, жодного клопотання від такої особи розглянуто не буде, а отримані документи правоохоронцями до справи просто не долучаються.

Викликає занепокоєння й те, що кримінальні справи, як порушувалися, так і далі порушуються стосовно великих іноземних компаній, які інвестують в економіку нашої країни чималі кошти, створюють робочі місця й сплачують податки в значних розмірах.

Усі ці негативні явища постійно впливають на імідж нашої країни та відлякують потенційних інвесторів. Ні для кого не є секретом, що іноземних інвесторів цікавлять насамперед збереження своїх активів і «чесні правила гри» в межах законодавства, а саме з цим Україні потрібно ще попрацювати.

Порятунок

Немає єдиної відповіді, чому в бізнесу виникають проблеми. Кожен випадок — індивідуальний. Зрозуміло, що причини таких конфліктів не належать тільки до юридичних помилок, тобто далеко не завжди юридичні або процедурні помилки стають підставою (надають можливість) «почати створювати проблеми» бізнесу.

Так, як свідчить наша практика, досить великий відсоток наших клієнтів, які стали об’єктом серйозного кримінального переслідування з боку держави, припустилися помилок на початкових стадіях бізнесових або інвестиційних процесів. Це дало можливість їх «опонентам» перетворити такі помилки на серйозну проблему. Каскади обшуків у самій компанії й у контрагентів, вилучення чималої кількості документів, допити, арешти майна та коштів, експертизи — усе це закономірні наслідки, якщо бізнесом «зацікавилися».

Щоб урегулювати одну з таких справ, нам потрібен був рік кропіткої роботи: більше, ніж сотня клопотань до ГПУ, понад 60 звернень до суду, офіційна допомога дипломатичних місій, міжнародних організацій і медіа… Зазначу, що рік для таких складних конфліктів — іще доволі швидкий результат. Зазвичай вони можуть тривати й значно довше, заважаючи нормальним бізнес-процесам і руйнуючи репутацію бізнесу.

На крок попереду

Коли протистояння з правоохоронними органами перебуває в серйозній стадії загострення, довести свою правоту бізнесу стає все складніше. Обидві сторони конфлікту мають у своєму розпорядженні докази, які підтверджують правоту кожної. Тому вихід із таких конфліктів — процес доволі складний, але вкрай необхідний для компанії. Так, саме перемога в таких конфліктах стане запорукою та імунітетом для бізнесу щодо можливих наступних «наїздів». Компроміс не може мати місця в таких протистояннях, тут або поразка, або перемога. Як свідчить практика, компроміс — це ілюзія бізнесу щодо його перемоги, насправді ж це тільки вісточка майбутньої поразки. Наша держава ніколи не йшла на компроміси з бізнесом, хіба що тільки тимчасово і тільки з метою отримати перемогу в майбутньому. Крім того, не будемо забувати про значний кредит довіри, який нині має нова влада.

За таких умов політичної й соціальної нестабільності бізнесу вкрай важливо прораховувати свої ризики на стадії «нуль» (тобто ще до початку реалізації бізнес-схеми чи проекту). Зробивши це, ви позбавляєте опонентів найменшої можливості створити бізнесу проблеми. На жаль, зараз, як і раніше, частіше доводиться рятувати бізнес, ніж мінімізувати ризики на старті. Однак людині, як і бізнесу, властиво навчатися через проби й помилки.

Бути на крок попереду опонентів — один із таких уроків.

Наталія Осадча, співзасновник агентства S&P, кандидат юридичних наук, адвокат, радниця з питань інвестиційних ризиків та конфліктів