СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 23:15

Під Рівним освятили відреставровану старовинну капличку на чеському кладовищі

Сьогодні, 28 вересня освятили старовинну чеську капличку на кладовищі, що між селами Грушвиця та Мартинівка неподалік Рівного. Від момента спорудження вона носила ім`я святого Вацлава, який вважається покровителем чеських земель.

Про це повідомив депутат Рівнеради Роман Стасюк.

Участь в церемонії взяли єпископ луцької дієцезії Католицької церкви та священник Православної церкви України. Також на освячення каплиці приїхали представники чеської громади, які жили раніше в Мартиніваці та їхні нащадки.

«Мене питають: «Навіщо ви це робите? Ви ж не католик», – каже Роман Стасюк.

«Так, я не католик, але хіба це має значення, коли мова йде про збереження історичної спадщини, нашої історії? Ми живемо ні цій землі. Тут наша історія. Яка також має відтінки історії чеської, польської, єврейської… Ми маємо це зберігати, розуміти і пишатись цим. Капличка на старому чеському кладовищі збудована 1926 року. І хай вона стоїть, служить громаді. Чи то католицькій, чи православній. Адже, як казав хтось з розумних людей: Бог один – стежки до нього різні. Ми з громадою Грушвиці і Мартинівки відновили і зберегли шматок історії. І хай ця історія служить нашим нащадкам, приваблює туристів з Чехії та приносить користь людям», – зазначає депутат.