СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 8:26

На Рівненській АЕС проведено унікальні роботи з інспекції ядерного палива

У ході планово-попереджувального ремонту енергоблоку №4 Рівненської АЕС за допомогою стенду для інспекції та ремонту паливавиробництва американської компанії Westinghouse вперше виконано інспекцію ядерного палива.

Про це повідомляє прес-служба підприємства.

СІРП – це стенд для інспекції та ремонту палива, за допомогою якого проводяться планові інспекції ядерного палива на енергоблоках АЕС під час тривалих капітальних ремонтів без впливу на терміни планово-попереджувальних ремонтів. Використання стенду дозволяє виявляти та вилучати негерметичні тепловиділяючі елементи в тепловиділяючій збірці.

Згідно з умовою Держатомрегулювання, напередодні пуску енергоблоку №4 Рівненської АЕС, який наразі перебуває у ППР, необхідно було виконати обстеження двох ТВЗ. Для реалізації завдання 9 вересня у супроводі представників ВП «Аварійно-технічний центр» НАЕК «Енергоатом» СІРП було доставлено на майданчик РАЕС. Участь у роботах з інспекції та ремонту палива, окрім фахівців АРС, взяли спеціалісти електростанції – відділу ядерної безпеки (ВЯБ) та цеху з ремонту та техобслуговування реакторів.

Основні роботи тривали впродовж чотирьох днів – з 11 до 15 вересня. СІРП було встановлено у басейн витримки енергоблоку №4, проведено комплексні випробування на імітаторі, а потім власне саму інспекцію двох ТВЗ. Завдання полягало у тому, аби вийняти паливну касету і помістити в стенд, де виконується її візуальний огляд на наявність різних механічних пошкоджень, відсутність сторонніх предметів та вимірювання її геометричних характеристик (кривизна, скручування, вимірювання довжини тощо).

Комплексні випробування та перехід до дослідної експлуатації і, безпосередньо, обстеження ТВЗ пройшли успішно. Процес відпрацювання всіх операцій був чітко спланованим. За участю керівництва РАЕС та представників АРС, ВЯБ, ЦРТР було створено спеціальний он-лайн чат, що дало змогу його учасникам бути в курсі всіх подій, відслідковувати цілодобово хід інспекції, вирішувати оперативно усі питання, що виникали. Також відзначено високий рівень готовності підготовчих робіт на енергоблоці №4 РАЕС та злагодженість дій персоналу, що сприяло реалізації інспекції раніше запланованих термінів.

Наразі СІРП перебуває у сховищі свіжого ядерного палива енергоблоків №№3,4 Рівненської АЕС. Невдовзі заплановано проведення його дезактивації, після чого на спеціальному 22-метровому транспортері обладнання буде доставлено на майданчик АРС.