СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 11:50

У рівненській єпархії ПЦУ розповіли про конфлікт на Березнівщині

У рівненській єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) дали коментар щодо ситуації у селі Малинськ Березнівського району.

«Українська Православна Церква 6 січня отримала Томос про автокефалію і увійшла у лоно світового Православ’я. Здійснилася мрія мільйонів українців, які століттями молилися і плекали надію мати свою Помісну Православну Церкву. Ця епохальна подія відгукнулася у душах православних українців, котрі почали єднатися навколо Київського престолу і свого Предстоятеля.

Однак через протидію промосковського духовенства РПЦ в Україні неодноразово виникали міжконфесійні конфлікти у громадах, які більшістю голосів вирішили змінити церковно-адміністративне підпорядкування.

Подібна ситуація сталася 3 вересня у селі Малинськ Березнівського району, де небажання колишнього настоятеля дослухатися до 2/3 членів громади Свято-Петро-Павлівської парафії призвело до церковного конфлікту. Жителі Малинська, дотримуючись законодавства України та законів, які регулюють право громади на самовизначення, маючи усі необхідні установчі документи для проведення богослужінь, ось вже більш ніж півроку не мають права молитися у своїй церкві. У храмі, який будувався громадою і належить громаді.

Подібну ситуації ми могли спостерігати у багатьох громадах Рівненської єпархії, котрі провівши установчі збори перейшли в лоно ПЦУ. І після проходження всіх законодавчих процедур, виготовлення необхідних нормативних документів, а найголовніше – припинення приїздів «засланих козачків», парафії живуть спокійним, мирним життям без будь-яких конфліктів і протистоянь.

Тому закликаємо всіх православних віруючих с. Малинськ поводитися один з одним у дусі християнської любові та порозумінні. Пам’ятаймо, що «Бог не в силі, а в правді», а виконання Заповіді Любові та Законів України, які покликані врегулювати подібні ситуації, обов’язково приведе до єдності у Церкві та миру в нашій державі», – зазначили в ПЦУ.