СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 23:03

Мирослав Маринович: «Всі великі реформатори мали чітке бачення нової країни, Зеленський — не має»

Президент Володимир Зеленський не має чіткого бачення реформованої країни, заявив віцеректор УКУ, правозахисник Мирослав Маринович в інтерв’ю журналу НВ.

«І все ж у мене є надія на президентство Зеленського. За своє тривале життя я не раз уже переконувався, що для того, щоб „очистити нас від усякої скверни“, небо часом вибирає „шкребок“, який виглядає дуже неоковирно. Усі попередні президенти України намагалися щось змінити в цій державі, не зачіпаючи її головного „нерва“. Кажучи іншими словами, вони проводили „ямковий ремонт“ старої радянської дороги, не наважуючись цілковито замінити старе полотно», — зазначив Маринович.

За його словами, президент Зеленський, не обтяжений старими управлінськими стереотипами, міг би зважитися на радикальні зміни в Україні.

«Проте цьому заважатиме одна суперечність: усі подібного роду великі реформатори, які змінювали обличчя своїх країн, завжди мали чітку й високу візію нової країни й уміли діяти всупереч егоїстичним інстинктам народу. Новообраний президент такої візії, вочевидь, не має, а вибори він виграв саме на тому, що загравав із народним егоїзмом і навіть розпалював його», — зуважив Маринович.

Як вважає правозахисник, в українців досить специфічне прагнення до змін і реформ.

«Більшість людей хоче, щоб змінювалися усі інші, крім них самих. Тому в корені змінити країну і одночасно догодити такому народу буде надзвичайно важко», — додав віцеректор УКУ.