СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 6:44

Олександр Дехтярчук: «За пухнастим і гарним хвостом павича, ховається та ж сама куряча дупа»

Народний депутат України від 154-го виборчого округу, що на Рівненщині вважає, що запровадження закритих списків із партійною диктатурою на виборах до Верховної ради є сумнівною ініціативою. Про це він написав у себе на сторінці в Фейсбуці.

«Одна справа робити зміни,а інша про них говорити.Голосування за скасування мажоритарної системи та пониження прохідного бар’єру до 3%.

Кому це вигідно?

1) Це можливість провести маленькі партії, в тому числі регіональні, причому як системні, так і технічні;

2) можливість завести до ВРУ будь-кого, адже виборець голосуватиме за партію, де можна виставити красиву першу десятку, а далі, напхати список одіозними персонажами, максимально комерціоналізувавши ідею потрапляння в список партії (плати гроші й отримуй місце в списку). Виборець ніяким чином не може вплинути своїм голосуванням; Депутат служитиме партійним босам, а не громаді.

3) позитиви від скасування мажоритарної системи будуть нівельовані закритими списками – гроші, що кандидати “вкладають” в округ будуть направлені на потрапляння в список.

Ідея відкритих списків командою Президента чомусь не пропонується.

Що би дало голосування за відкритими списками?

1. Виборець голосував би і за партію, і за кандидата у списку партії, таким чином маючи можливість не проголосувати «пакетом» за одіозних персонажів.

2. Наявність у списку представників конкретних регіонів і можливість для виборця вибирати того, кого він хоче бачити в ВРУ.

3. Необхідність для партії отримати підтримку у більшості округів. Тобто змусило би партію мати реальне представництво в більшості регіонів.

Чи здатна ж Рада буде оновитися за запропонованих умов? Згадуються слова Раневської, що за пухнастим і гарним хвостом павича, ховається та ж сама куряча дупа…», – пише нардеп.