СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 20:10

Рівненські ковалі «кинули якір» на фортечному бастіоні в Івано-Франківську

Цьогоріч, на ХVII Міжнародний фестиваль ковальського мистецтва «Свято ковалів – 2019» у Івано-Франківську з’їхалися учасники із майже 20 держав – Нідерландів, Бельгії, Польщі, Чехії, Франції, Туреччини, Китаю, Австралії, США, Росії, Білорусі і, звісно, з різних куточків України.

Омріяний шлях до майстерності, досконалості та професійності проклали і ковалі Рівненщини. Майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, улюблений наставник майбутніх ковалів ручного кування Сергій Торуля разом із слухачами Гощанського навчального відділення стали почесними учасниками свята. Рівненська команда демонструвала усі процеси ковальської роботи, працюючи над виготовленням металевого якоря.

2 дні поспіль у Франківську «фестивалили» слухачі Сергій Килюшик, Микола Дроздік та Олександр Іванов. «Це безцінний досвід для початківців, адже можна поспілкуватися із досвідченими ковалями, поспостерігати, як працюють іноземні майстри, перейняти ковальські премудрості, відчути себе частиною цікавого і захоплюючого світу», – ділиться Сергій Торуля.

На фото: Сергій Торуля

Організатори фестивалю виставили сконструйований франківськими художниками човен дракар, який символізує стародавній корабель-дракон вікінгів. А який човен без якоря?.. За роботу взялися ковалі. Перекували кусень металу та виготовили виріб у 15 кг, який довершив дракар і став окрасою фестивалю.

Микола Дроздік вперше на подібному заході, зізнається, що завжди мріяв про щасливу подію: «Якби я пропустив це свято, то шкодував би все життя!».

Відомий коваль із Нідерландів Хууб Сенсен – давній партнер і друг РЦПТО також завітав на фестиваль: «Це моє велике бажання – зустріч із колегами і участь у роботі. Я надзвичайно радий. На жаль, не привіз своїх виробів…».

Сергій Торуля наголосив, що майстер робив і робить насправді набагато більше, аніж просто кує вироби: він навчає учнів, зберігає ковальські традиції, примножує ковальські надбання, пропагує чудове ремесло та прикрашає життя незабутніми унікальними емоціями.

Рівненські ковалі завзято працювали у виїзній кузні, яку люб’язно надали організатори фесту, із собою брали навчальний ручний ковальський інструмент та велике прагнення працювати поряд із відомими та визнаними ковалями…

Ще одна перевага заходу – тут зустрічаються старі друзі, партнери, колеги! Так, до рівненської делегації завітав випускник РЦПТО ДСЗ Павло Марченко. Нині він ковалює в Івано – Франківську.

«На свято ми привезли власні ковані вироби і отримали чудові відгуки відвідувачів – балерину, сувенірну продукцію», – додає Сергій Торуля.

Біля статуетки тендітної танцівниці впродовж фестивалю зацікавлено зупинялася не одна делегація.