СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 11:28

Зеленський хоче провести інавгурацію у день пам’яті жертв політичних репресій

Новообраний президент України Володимир Зеленський наполягає на 19 травня, як даті проведення своєї інавгурації на посаді. Про це він повідомив у письмовому зверненні до голови Верховної ради України Андрія Парубія.

«В умовах зовнішньої агресії для нашої країни надзвичайно важливо уникнути вакууму влади та забезпечити якнайшвидше набуття повноважень новообраним президентом України. У зв’язку з цим, пропоную провести урочисте засідання Верховної ради України для складення присяги на вірність Українському народові 19 травня 2019 року», – йдеться у зверненні.

Однак цьогоріч, саме 19 травня в Україні відзначають день пам’яті політичних репресій. Традиційно, у цей день вищі особи держави покладають квіти до національного меморіального заповідника «Биківнянські могили». Покладання квітів до пам’ятних знаків відбувається також по всій країні, відбуваються жалобні віче і церемонії.

До слова, 19 травня 1938 року була найкривавіша ніч у Києві – у в’язницях НКВД розстріляно 563 людини. Розстріли, як правило, проводилися на подвір’ях в’язниць, у підвалах НКВД або безпосередньо перед похованням.

Нагадаємо, що команда Зеленського обіцяє у день інавгурації окрім офіційної церемонії влаштувати ще й окреме розважальне шоу із різноманітними «фішечками».