СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 20:38

«Новий Зеленський» – це трохи призабутий «старий Коломойський» – розслідування

Журналісти Bigus.Info опублікували чергове розслідування, в якому розповіли про корупційні схеми «наставника» кандидата в президенти Володимира Зеленського – Ігоря Коломойського. Зокрема, у розслідуванні розповідається про те, як олігарх виводив гроші з «ПриватБанку», МАУ і «Укрнафти», – повідомляють Інформаційні акценти.

«Є всі шанси, що «новий Зеленський» – це трохи призабутий «старий Коломойський». Коломойський є героєм такої кількості кримінальних справ, що з них можна зробити цілий літопис його бізнес-пригод. При чому як в Україні, так і в офшорах», – каже журналіст Данило Мокрик.

Він нагадав, що під час націоналізації «ПриватБанку» Коломойський і його бізнес-партнери вивели з нього 150 млрд гривень. Ці гроші, за словами журналіста, видані у вигляді кредитів компаніям-одноденкам, близьким до Коломойського.

«Навіть якщо ви особисто не були клієнтом «ПриватБанку», вас – не пронесло. Держава, щоб його врятувати, змушена була влити в банк близько 116 млрд бюджетних гривень. За даними слідства, навіть у ніч перед націоналізацією, Ігор Валерійович та його партнери встигли вивести ще 19 млрд гривень. Напевно, на кишенькові витрати», – зазначив Мокрик.

Крім того, Коломойський виводив сотні мільйонів гривень через свою компанію «МАУ». Ці гроші повинні були піти в бюджет України, оскільки були державним збором за використання повітряного простору країни.

«Коли ви купуєте квиток на літак, ви оплачуєте так званий «аеропортовий збір». Він буває різний. Наприклад, той, хто летить за кордон, платить 2 долари за кожен квиток. У МАУ таким чином назбирали десь 4 млн доларів і вирішили в бюджет їх не віддавати», – йдеться в розслідуванні.

Також Коломойський до 2015 року володів частиною найбільшої нафтовидобувної компанії «Укрнафта». Його менеджмент, за словами журналістів, працював не на держбюджет, а на «кишеню» олігарха.

«Укрнафта» продавала нафту компаніям, близьким до Коломойського, а ті за неї часто навіть не розраховувалися. Таким чином, Коломойський і компанія «нагріли» державу на понад 18 млрд гривень», – повідомив Данило Мокрик.

За його словами, на сьогоднішній день керівництво компанії змінилося, але держава досі намагається поділити багатостраждальну «Укрнафту» з олігархом.

«Зараз ми спостерігаємо дуже схожу комунікацію від іншого політика, на букву Зе. Це не всі мільярдні історії Коломойського за рахунок українського бюджету. Але позгадували і вистачить. Не варто занадто захоплюватися ностальгією. Оскільки дуже може бути, що майбутнє готує для нас ще більш яскраві картини і більше можливостей «попити кави», – підсумував журналіст.