СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 11:56

Олексій Муляренко: На Рівненщині вже третина шкіл мають інклюзивні класи

Більше не в’язні чотирьох стін – програма з інтеграції дітей з особливими потребами в навчальний процес лише за два роки дала вражаючі результати. Понад чотирнадцять тисяч школярів по всій Україні тепер мають змогу вчитися в новому, адаптованому просторі. У столиці під головуванням Президента України Петра Порошенка відбулася Всеукраїнська рада з інклюзивної освіти.

«Інклюзія – це не лише для дітей з особливими потребами. Це не лише для їхніх родин, батьків. Інклюзія – це для всіх нас. Це одна з тих реформ, які змінюють не окремий сектор економіки чи державного управління. Це частина найважливішої і, я мушу сказати, найскладнішої, але водночас і найпотрібнішої реформи – перетворення самого суспільства», – пояснив Петро Порошенко.

Інклюзивна реформа – іспит нації на європейськість, і її результат демонструє, як змінилося суспільство з часів Революції Гідності, підкреслив Президент. За його ініціативи на профільну Всеукраїнську раду в столиці зібралися представники всіх областей і продемонстрували свої напрацювання.

Участь у нараді взяла також і делегація з Рівненщини на чолі із головою ОДА Олексієм Муляренко.

«У нас вже третина шкіл мають інклюзивні класи у яких навчається 594 дітей з особливими освітніми потребами, а у 33 дошкільних закладах організована інклюзія», – каже очільник області.

Інклюзивна освіта – пріоритет для голів обласних державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування, заявив Президент. За його словами, в бюджеті закладено достатньо ресурсів для створення і належного обладнання ще майже 700 центрів. Вони мають бути збудовані якнайшвидше.