СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 12:46

На кордоні Рівненщини та Житомирщини розгорнули 200-метровий прапор

Захід відбувся 22 січня на межі двох областей у рамках відзначення 100-річчя Акта Злуки та Соборності України.

Акція проводиться вже всьоме, а цього року стала найчисленнішою. Майже 500 мешканців двох сусідніх регіонів вийшли на акцію – від кордону Рівненської і до знаку Житомирської області простягли ланцюг, що символізує єдність усього народу.

Долучився до заходу і голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко:

«Мені було важливо відзначити День Соборності саме в такому форматі. Адже нагадаю, що на цьому ж місці у 1990 році вийшли назустріч і взялись за руки українці, об’єднавши собою Львів та Київ. Ми пам’ятаємо це і цінуємо глибокий сенс тієї події, що була передвісником незалежності. Сьогодні багато дискусій на тему подій сто річної давнини, адже проголошена у 1919 році соборність, нажаль, не переросла в реальну державність. І зараз ми опинились в схожій ситуації, прагнемо повернути кордони включно з Донбасом та Кримом. Тож маємо врахувати той урок, проявити мудрість і триматися разом».

В руках люди тримали українські прапори, а найбільший з них розгорнули площею 200 метрів.

Очільники районів обмінялися короваями та передали «Рушник єднання», який вишивали по черзі у Корецькому та Новоград-Волинському районах. Його, до речі, планують продовжити майстрині в Пулинському, а згодом Гощанському районах, таким чином продовживши акцію.

Перед початком акції влаштували невеликий мітинг, виконували українські пісні та виступали. Зокрема, слово взяла учасниця подібної акції 1990 року Ніна Петрук:

«Багато жителів з сіл та міст прибули сюди за покликом своїх сердець. Було високе піднесення, звучали пісні Січових стрільців, повстанські. Майоріла повстанська символіка, яка була на той час заборонена. Мені подарували жовто-блакитний прапорець і портрет Тараса Шевченка. То було незабутнє національне свято – свято пробудження нації».

Під час заходу учасники разом заспівали Гімн України та привітали один одного із 100-річчям Соборності.