СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 23:54

На Рівненщині посіви озимих перебувають у стані зимового спокою

Згідно проведених наукових спостережень Інститутом сільського господарства Західного Полісся НААНУ початок січня характеризувався поступовим зниженням середньодобової температури повітря до мінус 11,2 оС (8.01) та незначним промерзанням грунту. Температура грунту на глибині 5 см становила мінус 0,4 оС. Випало 8,5 мм опадів у вигляді снігу, що створило сніговий покрив товщиною до 15 см.

Моніторинг обстежень посівів озимих зернових культур на Рівненщині показав, що вони знаходяться в доброму та задовільному стані. Рослини озимої пшениці середньостиглих сортів за оптимальних строків сівби (ІІІ декада вересня) на дату спостереження знаходяться у фазі кущіння, утворивши 2-3 пагони, за пізніх строків сівби – у фазі сходів. Розвиток рослин за фазами відповідає багаторічним та минулорічним показникам.

Обстеження посівів озимого ріпаку показало, що вони знаходяться в доброму та задовільному стані. На посівах ранніх строків сівби (10-15 серпня) та оптимальних (15-25 серпня) сформувались добре розвинені рослини, які мають розетку від 7 до 12 штук листків, діаметр кореневої шийки (0,7-1,4 см), за густоти рослин 56-58 шт./м2.

Такий стан посівів відповідає середньобагаторічним даним і за оптимальних умов зими забезпечить добру перезимівлю рослин.

За оперативними даними структурних підрозділів райдержадміністрацій рослини озимих зернових культур по всіх категоріях господарств перебувають у доброму та задовільному стані на 93 відсотках площ та слабкі і зріджені – на 7 відсотках. Озимий ріпак – відповідно на 91 та 9 відсотках.

Згідно проведених обстежень посівів озимих зернових культур та озимого ріпаку загрозливих явищ не спостерігалося.

На даний час, посіви озимих перебувають у стані зимового спокою.