СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 0:16

Олександр Данильчук ініціював звернення до перших осіб держави щодо вирішення проблемних питань ветеранів-чорнобильців

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук дав протокольне доручення виконавчому апарату підготувати лист до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України щодо вирішення проблемних питань ветеранів-чорнобильців.

Під час сесії обласної ради 14 грудня до депутатів звернулися представники Рівненського обласного об’єднання Всеукраїнської організації інвалідів «Союз Чорнобиль Україна». Суть вимог – аби держава збільшила увагу до потреб ліквідаторів та тих, хто постраждав унаслідок аварії на ЧАЕС.

Передусім, ветерани-ліквідатори просять керівництво держави осучаснити систему нарахування пенсій та збільшити пенсійні виплати учасникам ліквідації ІІ та ІІІ категорії, а також евакуйованим із 30-ти кілометрової зони відчуження.

Також просять забезпечити безперешкодну видачу посвідчень нового зразка тим громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, однак проживають у місцях, де відсутні районні державні адміністрації.

Крім того, вимагають збільшити бюджетні витрати на стаціонарне лікування постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи у спеціалізованих чорнобильських медзакладах системи Міністерства охорони здоров’я і Національної академії медичних наук України, враховуючи реальну вартість медикаментів та медичного обслуговування.

Просять збільшити фінансування для безкоштовного забезпечення ліками постраждалих, які видаються за рецептами лікарів.

Збільшити фінансування медзакладів на харчування стаціонарних хворих, враховуючи повноцінний раціон та цінову політику.

Відновити з січня 2019 року повноцінне фінансування санаторно-курортного лікування учасників ліквідації ІІ та ІІІ категорій.

Також ветерани-чорнобильці просять з наступного року відновити державну програму забезпечення житлом постраждалих від аварії на ЧАЕС. Крім того, просять узаконити можливість таким громадянам купувати житло на вторинному ринку. Більше того – не перекладати це фінансове навантаження на місцеві бюджети.

Також автори звернення просять керівництво держави відновити щорічні квітневі парламентські слухання, присвячені питанням аварії на ЧАЕС та її наслідків.

А до у 1 грудня 2021 року нагородити усіх учасників ліквідації пам’ятними ювілейними медалями, як це було обіцяно зробити до 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи.