СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 22:07

Соціальному захисту ОТГ Рівненщини сприятимуть мультидисциплінарні команди

У Рівненському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбулася презентація пілотного проекту «Мультидисциплінарний підхід з надання соціальних послуг у громадах Рівненщини». Проект розробила і впроваджує громадська організація «Психологічна служба Євромайдану», партнерами виступили Рівненська обласна державна адміністрація та ЦРМС.

За словами керівника ГО «Психологічна служба Євромайдану» Ольги Яковлєвої, проект стартував у Бугринській ОТГ, де створений відділ соціальної роботи і громада належним чином піклується про тих, хто цього потребує.

Завдання проекту – широке залучення лідерів думок, людей, до яких прислуховуються, які володіють інформацією і можуть повпливати на досягнення позитивного результату, до вирішення ситуацій, що склалися з соціально незахищеними верствами населення.

За словами першого заступника голови Рівненської ОДА Віталія Ундіра, проект цілком відповідає гаслу «З турботою про кожну людину».

«Для забезпечення кращого рівня життя і позитивного клімату в громаді ми допоможемо знайти нові ресурси. Також покажемо новоутвореним громадам, як користуватися вже набутим успішним досвідом соціальної роботи інших громад. Вже в розробці «Карта соціальної спроможності громади», яка надасть можливість оцінити кожну громаду з погляду надання соціальних послуг. Адже благополуччя кожної людини у наших руках», – зазначив він.

Радник Рівненського ЦРМС Валерій Мікуліч наголосив, що основною метою реформи децентралізації є покращення якості життя людини, де б вона не проживала. Тому питання надання якісних соціальних послуг, охорони психічного здоров’я мешканців має бути одним з пріоритетів для об’єднаних територіальних громад.

«Для визначення потреб громади в соціальних послугах, інформування населення про соціальні послуги, соціальної профілактики, консультування, виявлення неблагополучних сімей, роз’яснювальної роботи щодо понять “психічне здоров’я”, “профілактика психічних розладів” необхідна відповідна група навчених людей. Враховуючи це, Рівненський ЦРМС сприяє реалізації проекту мультидисциплінарного підходу з надання соціальних послуг в об’єднаних територіальних громадах Рівненської області», – розповів він.

Спікери заходу зазначили, що до складу мультидисциплінарної команди мають увійти фахівець із соціальної роботи, працівник служби у справах дітей, дільничний лікар, педагог закладу середньої освіти, дільничний інспектор та психолог. Однак дуже важливо, щоб це було справою всієї громади, усіх її жителів. Тоді буде результат.