СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 3:31

На Рівненщині відкрили ще один інклюзивно-ресурсний центр

У Березному, сьогодні 20 листопада, відбулося урочисте відкриття комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр».

На свято завітали голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко та заступник голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко, які сьогодні перебувають з робочим візитом у Березнівському районі, голова Березнівської РДА Віталій Люшин, керівник районної ради Віктор Федас, а також батьки та діти, для яких і було відкрито центр.

Приміщення центру, після здійснення ремонтних робіт та оснащення сучасними меблями і приладдям, перетворилося у затишний заклад, який покликаний забезпечити реалізацію прав дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти.

Заклад має 5 кабінетів та залу для очікування. Всі кабінети обладнані меблями, ноутбуками, мультимедійним обладнанням, багатофункціональними пристроями, ігровим розвиваючим обладнанням, комплектами розвиваючих та корекційних дидактичних матеріалів, наочними матеріалами для розвитку мовлення та пізнавальних процесів. Також закуплено дерев’яні пісочниці для сухого та кінетичного піску з підсвіткою, вертикалізатор, стіл-парту для дітей з ДЦП. Крім того, кабінет лікувальної фізкультури облаштований шведською стінкою, велотренажером, біговою доріжкою, масажним столом, обтяжувачами для ніг і рук, тактильною доріжкою та іншим обладнанням.

Це стало можливим завдяки наполегливості та високим організаторським здібностям директору закладу Тетяні Шнайдер, яка зуміла залучити спонсорських коштів на близько півмільйона гривень. Це окрім грошей із державного бюджету.

У своєму вітальному слові голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко зауважив, що створення закладів такого типу є одним із напрямків впровадження освітньої реформи. Для цього минулого року було підписано меморандум і Рівненщина долучились до проекту Благодійного фонду Порошенка «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації», в рамках якого заплановано відкриття 33 таких центрів.

«Функціонування такого закладу дасть змогу проводити комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини, консультаційну роботу з батьками та надавати методичну допомогу педагогічним працівникам щодо організації інклюзивного навчання. Адже у 2018-2019 навчальному році в Березнівському районі у 11-и закладах загальної середньої освіти організовано інклюзивне навчання для 44-х дітей», – зазначив голова Березнівської РДА Віталій Люшин.

До слова, «Інклюзивно-ресурсний центр» у Березному працюватиме в приміщенні гуртожитку Березнівського НВК «Економіко-гуманітарний ліцей – ЗОШ І-ІІ ступенів». Тут діти матимуть можливість займатися з вчителями-логопедами, олігофренопедагогом, сурдопедагогом, тифлопедагогом, практичними психологами та вчителем лікувальної фізкультури.