СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 14:29

На Рівненщині зменшилася кількість місць масового нелегального видобутку бурштину

Кількість місць масового нелегального видобутку бурштину зменшилася у порівнянні з початком року. Про це доповіли голові ОДА Олексію Муляренку на черговій нараді за участю правоохоронців, екологів та лісників, а також керівників районів.

Так, за словами голови Рокитнівської РДА Миколи Кушніра, що ситуація змінилася:

«Цього вдалося досягти завдяки співпраці органів влади, поліцейських, лісівників, екологів. Служби оперативно інформують один одного і співпрацюють задля ліквідації випадків нелегального видобутку. Більшу увагу приділяють тим місцям, де лише починають рити канави для добування сонячного каміння».

Особливу увагу приділили й питанню недопущення видобутку на території природо-заповідних земель, зокрема, на території Рівненського природного заповідника.

«Робота має проводитися на випередження. Важливо, щоб на місцях була налагоджена співпраця усіх причетних служб, щоб не допустити та запобігти збільшенню випадків нелегального видобутку, оперативно виявляти порушників та притягати їх до відповідальності. Активно в цьому напрямку має працювати оперативний штаб», – зазначив Олексій Муляренко.

Окремо він наголосив на важливості сприяння тим суб’єктам господарювання, які мають наміри легально видобувати сирець, а після того проводити рекультивацію пошкоджених земель:

«Обласна адміністрації буде лише підтримувати такі кампанії».

За результатами наради керівник області дав доручення направити лист на ВРУ стосовно посилення відповідальності за нелегальний видобуток, адже такий закон і досі не прийнятий. А також, обласна адміністрація звернеться до КМУ щодо покращення методики нарахування екологічною інспекцією збитків за пошкодження земель. Адже нині вона недосконала й потребує змін.