СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 11:59

У Володимирці блокують створення ОТГ

6 листопада, у Володимирці відбулося засідання круглого столу, ініціатором якого став Рівненський центр розвитку місцевого самоврядування.

Річ в тім, що у листопаді на розгляд сесії Володимирецької селищної ради вже вдруге буде виноситись питання про надання згоди на добровільне об’єднання громади селища Володимирець із сусідніми сільськими громадами.

Ініціаторами такого об’єднання стала третина депутатів селищної ради. Однак інша частина депутатського корпусу разом із селищним головою не підтримують цю пропозицію. Саме тому на сесії селищної ради у вересні не вистачило голосів «за» в підтримку цієї пропозиції.

Присутні на засіданні круглого столу селищний голова Олександр Осмолович та депутати селищної ради висловили свою незгоду як із запропонованим форматом об’єднання, так і з реформою вцілому. Вони не вірять у те, що децентралізація дає більше можливостей для громад. Також вони сумніваються, що реформа взагалі буде завершена. Тому є всі підстави вважати, що і на листопадовій сесії селищної ради питання формування ОТГ не буде проголосовано.

На жаль, у своїх виступах частина представників сільських рад теж не демонстрували оптимізму щодо можливого об’єднання. З одного боку, сільські ради ще раніше прийняли декларативні рішення про згоду об’єднуватись із райцентром, а з другого – не мають аргументів для зацікавлення депутатів селищної ради у створенні ОТГ.

Тож всі спроби радників ЦРМС Михайла Шелепа та Ірини Кондратюк, а також заступника голови Володимирецької РДА Наталії Ковальчук роз’яснити переваги об’єднання натикались на стіну байдужості. З одного боку керівництво селища говорить про те, що мало повноважень і коштів, з іншого – не хоче брати ці повноваження і кошти.

В цій ситуації представникам сільських рад залишається або чекати адміністративного укрупнення громад, або ж спробувати об’єднатися самим у меншому форматі.