СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 23:32

Пряму відповідальність за підвищення цін на газ несуть «Батьківщина» та «Опозиційний блок»

Рішення Уряду про підвищення ціни на природній газ зумовлено необхідністю повертати Міжнародному валютному фонду борги колишніх прем’єр-міністрів Юлії Тимошенко та Віктора Януковича.

Кабінет міністрів України як орган, який згідно з Конституцією відповідає за соціально-економічний розвиток держави, в межах своєї компетенції ухвалив рішення про підняття ціни на газ.

Реакція суспільства природна і зрозуміла, оскільки це рішення є непопулярним і болісним.

Президент України постав перед Урядом жорстку вимогу – захистити людей, збільшити програму субсидій, розширити кількість коштів, які виділяються на цю програму аби не постраждала жодна українська сім’я для якої це підвищення є критичним.

Це рішення вимагає великої роз’яснювальної роботи для того, щоб дати відсіч тим популістам, які замість роботи над вирішенням конкретних проблем держави і людей намагаються заробити на цьому політичні дивіденди.

Підняття тарифів на газ є жорсткою вимогою продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Поточний стан економіки України дозволив би обійтися від запозичень, якби не шалена кількість старих боргів, пікові виплати яких припадають на 2019 рік. Найбільше доклалися до створення цієї боргової ями ті політичні сили, які сьогодні найголосніше «захищають» українців. Це «Батьківщина» і «Опозиційний блок».

Варто нагадати: коли Юлія Тимошенко була прем‘єр-міністром України, вона додатково набрала і передала наступним поколінням для виплат $24 млрд. боргів. Віктор Янукович додав до цієї суми ще $41 млрд і на момент його втечі сумарний розмір гарантованого державного боргу складав $73 млрд.

Значна частина цих коштів йшла на переплату за кабальними газовими контрактами Путіна-Тимошенко. А Кремль ці гроші витрачав на зброю, яка сьогодні вбиває громадян України. Тому пряму відповідальність за створення цієї боргової ями несуть саме «Батьківщина» та «Опозиційний блок».

Варто також нагадати, що політичне рішення про вирівнювання цін на газ українського видобутку та імпортований газ ухвалила саме Юлія Тимошенко 31 жовтня 2008 року, коли як прем’єр-міністр України вона поставила свій підпис під меморандумом з МВФ. Цим самим Тимошенко зробила це зобов’язанням української держави.